12 Haziran 2014 Perşembe

Spss tabloları nasıl yorumlanır?



Burada önümüze konulan Spss çıktılarına bakıp neyin veya nelerin test edildiğini nasıl söylebiliriz? Sorusuna cevap verilmeye çalışılacağız. Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akdağ'ın Spss testleri. Doc, Malatya, 2011 makalesinden yararlandık.

Tablo 1. Group Statistics


Tabloda grup ve puan ibarelerinden hareketle hiç tereddütsüz kız ve erkek olmak üzere iki grubun puanlarının işleme tabi tutulduğunu söyleyebiliriz.

( kız ve erkek ibarelerinden hareketle de hocamızın sexist, cinsiyet ayrımcısı bir bakış açısına sahip olduğunu söyleyebileceğimiz gibi KızXOğlan, KadinXErkek ama erkekler daima bir üst puanla kiymetlendirilirler!!! statistik değil mantik hatası)

K için 11 birey,E için 10 birey, K'ların puan ortalamaları(Mean)17,72 E'lerden daha yüksek demek ki burada ortalamalar arasındaki farkın anlamlılığı test ediliyor ama bu farkın anlamlı olup olmadığğını bu tablodan hareketle söyleyemeyiz en azından şimdilik..

Tablo 2.

Vaka sayılarımız 12'in altında olduğundan öncelikle verilerimizin normal dağılıp dağılmadığına Levene's Test yardımıyla bakarız. Phesap değerimiz(Sig.0,446) ptablo değerimiz 0,05'ten büyük olduğundan ortalamalar arasındaki fark anlamlıdır diyebiliriz. Yani Ortalamalar arsında fark yoktur şeklindeki Ho hipotezimizi redederiz.

Bir başka örnek;

Tablo 1. Paired Samples Statistics

İlk sormamız gereken soru, vaka sayısı ve normal dağılım sınaması nerde olmalıdır. Ön deneme testinde matematik neti ve son deneme ibareleri bize bşr testin iki defa aynı gruba uygulandığını belirtiyor. Bağımlı örneklemler- tekrarlı ölçümler alanındayız.Bu durumda iki olası testimiz var; ortalamaların farkı T testi veya Wilcoxon eşlenik örneklemler işaretli sıralamalar testi. Paired Samples Testini uygulayabilmek için vaka sayımız 12'den büyük olsa da 100 den küçük olduğundan normal dağılım ve varyans homojenliği testlerini uygulamamız zorunludur.

Bu koşulların karşılandığını varsayarak devam edelim. Bağımlı örneklem t testinin tanımsal istatistik tablosunda (tablo 1) mean (ortalama) ve Std. Deviation ( standart sapma) var Mean'e baktığımızda son test puan ortalamaları ön deneme testinden dah yüksek gözüküyor.


Sig.(2-tailed) değeri 0,000 alfa tablo 0,01'den bile daha küçük olduğundan Fark yoktur şeklindeki Ho rededilir. Yani son test lehine amlamlı bir farklılık bulunmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder