8 Haziran 2014 Pazar

Basit Liner Regresyon nedir?

Psikanalizde regresyondan yani ruhun ileri-geri hallerinden söz edilir. Analistlerin psişe demeyi tercih ettik ettikleri osmanlının haleti ruhiye dediği, kimilerinin şuur demeyi tercih ettiği o şey,  ileri-gelişmiş bir durumdan ( tabi ki burda neye göre kime göre hangi ölçekle ölçüldü gibi sorular sormak hakkımız) geri-ilkel-arkaik bir duruma dönerse  Psikanalistler (ki insana dair rivayetler uydurmaktan bir başka şey yapmadılar) buna regresyon derler. Bu böyle basit bir hikaye değildir tabi... Ama bizim burda ilgileneceğimiz regresyon bu değil. Kimilerinin basit doğrusal regresyon dedikleri şey. Basit denilmesi aldatmasın sizi. Ah! Öklid uzmanı olsaydınız basit olurdu gerçekten! Basit denmesinin nedeni aralarındaki ilişkileri araştırdığımız değişkenlerin çok olmaması yani buna tekli regresyon da diyebilirdik.Birde Çoklu regresyon var tabi ki... Birde logistik regresyon var ama biz ufaktan gidelim. Velakin basit deyip geçmeyelim çünkü Liner Regresyon parametrik bir istatistik testidir ve bütün parametrik testlerde olduğu gibi verilerimizin normal dağılıyor olması şarttır. Bir başka koşulda değişkenler arasında anlamlı bir korelasyonel ilişkinin olmasıdır.

 Regresyon analizleri özellikle belirli alanlarda belirli değişikleri öngörmek, tahmin etmek, önceden demek için kullanılır. Korelasyonla regresyonun esas farklarından biri de budur.

Korelayon konusu işlerken ele aldığımız örneği tersinden alırsak mat dersinden alınan notlarla fen dersinden alınan notlar arsında yüksek bir korelasyon bulmuştuk. Şimdi şu soruyu sorarsak; öğrencilerin  fen dersinden aldıkları  puanlardan mat dersinde aldıkları puanları öngörebilir miyiz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder