8 Haziran 2014 Pazar

Korelasyon testi Spss ile nasıl uygulanır ve çıktılar nasıl yorumlanır?

Korelasyon testi Spss ile nasıl uygulanır ve çıktılar nasıl yorumlanır?
Bu testi uygulamak için www.acikders.org.tr’den indirilebilecek hsb2turkce.sav verisinden yararlandık. 
Korelasyon testini uygulayabilmek için hatırlayalım:
1. Verilerimiz normal dağılmış olmalı
2. Oranlı ve ya interval ölçekte elde edilmiş olmalı
Bir önceki makalemizde, korelasyondan söz ederken konuyu bağımsız-bağımlı değişken bağlamında anlatmanın önemli bir hata olduğunu söylemiştik. Şimdi testi bu verilerle uygularken bunu daha iyi anlayabiliriz.
Şimdi,  hocamızın verdiği örneği izleyelim; öğrencilerin Matematik dersinden aldıkları notlarla Fen dersinden aldıkları puanlar arasında bir ilişki var mıdır? Sorusuna korelasyon testi ile yanıt vermeye çalışalım.
Bunun için,
Analyze  à Correlate tıklarız
Spss’in farklı versiyonları olsa da izlenecek yol benzerdir.



İki değişkenimiz olduğundan bivariable kısmına tıklıyoruz. Karşımıza çıkan pencerede dikkat edin spss sadece variables demektedir ve bağımlı bağımsız ibareleri gözükmemektedir.

Karşımıza çıkan pencerede variabla kutusuna önce matematik dersinden alınan puanları sonra fen dersinden alınan puanları atalım.
Pearson amcamızın ruhunun hazır ve nazir olduğuna dikkat edelim. ok tıkladığımızda testi yapmış oluruz. İşte output;

Bazı hocalar bu çıktıdan sonra anlamlı mıdır gibi bir soru sorabiliyorlar. Spss zaten anlamlı olduğunu söylüyor,  ama İngilizceden bihaberseniz iki yıldıza dikkat edin. Bu çıktıyı yorumlamamız için herkesin ayrı bir aralıkta değerlendirdiği kuvvet  aralıklarını bilmememiz gerekir(bkz. Korelasyon nedir?).


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder