18 Mayıs 2014 Pazar

Betimsel istatistik....GNU PSPP? SPSS?



Betimsel istatistik bize ne gösterebilir? Bu cins istatiktik ile neyi ispatlamaya müktediriz? Her hangi bir konuda 'gerçeği' bilmemize imkan sağlar mı?


Bu soruların yanıtı şüphesiz hem bilgi teorileri ile ilgilidir. Hem de bu teoriler içerilerinde üretildiği paradigma ile.Şimdi biz sadece betimsel istatistik ne işimize nasıl yarar onu görelim.

Varsayalım ki lise öğrencilerinin belirli derslerde gösterdikleri başarının ne gibi faktörlere bağlı olduğunu araştırıyoruz. Derslerde başarının binlerce değişkene bağlı olduğunu düşünsekte bütün bu değişkenleri incelemek için ne gerekli paramız var ne de zamanımız. Bunun için sözde en önemli bulduğumuz faktörleri araştırma aracı olarak seçiyoruz;

1. Cinsiyet
2. Deri rengi (ırk)
3. Sosyo-ekonomik durum
4. Öğrencinin okududuğu okul türü
5. program türü

Yine aynı nedenlerden dolayı derslerin tümünü değil belirli bir bölümünü alıyoruz.
Okuma, Yazma, mat, fen, sosyal...

Şimdi araştırma verilerimizi elde ettik diyelim ve bunları spss veya onun özgür yazılım dengi olan  GNU PSPP'in kullanabileceği bir dosya haline getiririz onu görelim.

Bu dosyayı ilk elde EXCEL veya OpenOffice tablo programı ile hazırlayabilir ve sonra istatistik programına kopyalayabiliriz. Velakin bizim elimizdeki veriler çok fazla olmadığından biz doğrudan verileri GNU PSPP'ye girdiğimizi varsayacağız. SPSS içinde işlem ve mantık aynıdır.
Gnu Pspp yi açtığımızda;



Karşımızdaki pencere ''Data View'' (İng.),  ''Affichage des donnees''(Fr.) yani Veri Göstergecidir ve veri girişi ekranıdır. Biz burayla şimdilik hiç bir şey yapamayız. Dosyanın 2. yaprağına aşağidan tıklıyoruz.

''Variable (varyabl) View'' (İng.), '' Affichage des variables'' (Fr.) Değişken Göstergecidir.Veri alanları ekleme ekranıdır.

Değişken Göstergecinde varyablarımızı yanı değişkenlerimizi girmeye başlayabiliriz. ''1;Nom''a  no yazıp ''Enter''e bastık ve ''2;Nom''a cinsiyet yazdık. Soldaki görüntü karşımızda.



 Yukarda sarıladığımız 5 bağımsız değişkeni kaydetmeden önce bütün deneklerimize bir numara verdik. Bu verilerimizi daha kolay kontrol etmek için yardımcı olur.

Soldaki resme tıklayıp yakından baktığımızda  pspp'nin  girdiğimiz değişkene bir takım otomatik değerler verdiğini görürüz. Bunlar gireceğimiz değerlerin nasıl olacaklarını belirlerler. Öncelikle ne olduklarına bakalım.
Buradan verilerimizi düzenleriz, yanı tipini içereceği karakter sayısını ondalık kesirini nasıl onu gördüğümüzükayıplara izin verip vermediğimizi ölçüm düzeylerinin ne olduklarını  kaydederiz. Verileri girip dosyamızı kaydettiğizde bir ''.sav'' dosyası elde ederiz. Tamam siz bunlarla uğraşmayın sonra öğrenirsiniz nasılsa, aşağidaki linkten dosyayı indirin.

indirilecek dosya sayfanın sonunda. 

Şimdi yaygın bir inanç olan kadinların beyinleri daha küçük olduğundan daha az zekidirler, kafaları matematiğe pek çalışmaz ve benzeri saçmalıkları bilimsel bir tarzda soralım ve buna istatistikle cevap arayalım:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder